Energispartips

Genom att ändra några vardagsvanor kan du spara både energi och pengar

Eiffeltornet, Wembley, arenor i Stockholm och miljoner människor hjälpte till att släcka ner under Earth Hour 2017, WWF:s manifestation för klimatet. Vi kan bidra till ett hållbart samhälle varje dag, med små förändringar i vardagen.  Vet du vad som gör störst skillnad i din dagliga energiförbrukning?


Bostäder och servicelokaler använder lika mycket energi i form av elektricitet, fjärrvärme och bränslen som hela industrisektorn i Sverige.  Genom att ändra på vissa vanor i vardagen kan vi hjälpas åt att minska energianvändningen. Men vet du vilken åtgärd som också gör störst skillnad i plånboken?


Vet du vad som är Bra – Bättre - Bäst?
a)

Minska temperaturen

1 grad inomhus

b)

Installera

sparstrålsamlare

c)

Täta dörrar

och fönster


Svaret hittar du längst ner i texten, och medan du tar dig dit får du hållbara tips på vägen.


• Kyl och frys tillhör de produkter i hemmet som drar mest energi. Har du över tio år gamla vitvaror så byt till nya med bästa energiklass (A+++) så kan du mer än halvera energiförbrukningen. Nya kylar och frysar har effektivare kompressorer och tjockare isolering. Du kan också ha lägre temperatur i köket, vitvaror och spis ger extra värme.

• Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när ljuset inte behövs, dra ur mobilladdare när de inte används och stänga av apparater istället för att ha dem i standby-läge.

• Spara på varmvattnet, till exempel med hjälp av snålspolande kranmunstycken. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.

• Täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister så att värmen hålls kvar inne. Använd gärna tjocka gardiner att dra för på natten, men håll termostaten fri från gardinerna så att den kan känna av rätt temperatur. Ställ inte möbler för nära elementen, det hindrar värmen att sprida sig.

• Ha en varm tröja och mysiga tofflor så behöver du inte dra upp värmen så högt, och sänk värmen till 15 grader när du åker bort.

• Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader, så ofta som möjligt. Det nästan halverar energianvändningen.


Så hur bra är åtgärderna ovan?


Bra: A

Minska temperaturen 1 grad inomhus. Minskad energiförbrukning motsvarande 800kr/år


Bättre: C

Täta dörrar och fönster kan ge minskad energiförbrukning motsvarande ca 1200kr/år


Bäst: B

Ett hushåll som förbrukar 5 000 kWh energi till varmvatten kan spara över

2 000 kWh bara genom att byta till installera sparstrålsamlare i kök, tvättställ och dusch. Besparing 1300–2000kr/år


Beräkningarna är gjorda utifrån en normalstor familj och är ungefärliga

då energipriset varierar.TILL STARTSIDAN

Källa: I Röret, en kundtidning från Södertörns Fjärrvärme