100% fossilbränslefritt redan 2025

100% fossilbränslefritt redan 2025

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsstatDet är målet med ”Fossilfritt Sverige”, ett klimatinitiativ från regeringen inför klimatmötet i Paris 2015. Ett initiativ som många branscher anslutit sig till och utarbetat sina färdplaner för. Nu har uppvärmningsbranschen lämnat sitt bidrag, som vi på Södertörns Fjärrvärme varit med och utvecklat.


– Vi är jättestolta över vår roll i arbetet för ett fossilfritt samhälle, säger Cecilia Nordin, Hållbarhetsansvarig på Södertörns Fjärrvärme. Vi vet att vi har en klimatsmart produkt så det är självklart för oss att ta en ledarroll.

– Inget enskilt företag kan klara klimatmålet. Men tillsammans har vi stora möjligheter. Att vi samarbetar inom uppvärmningssektorn gör ”Fossilfritt Sverige” ännu mer spännande, berättar Cecilia.

 

Det kan gå snabbare

Visionen i färdplanen är att uppvärmningssektorn ska vara fossilbränslefri 2030. Men Södertörns Fjärrvärme och Söderenergi vill avancera snabbare och är mer offensiva än så.

Vi har som mål att vara fossilbränslefria redan 2025. Redan idag använder vi mycket lite fossila bränslen och gör stor samhällsnytta. Att få bort den sista lilla delen fossilt är ett tufft mål och vi får inte riskera störningar i leveranserna. Det är ett viktigt samhällsansvar vi har.

Idag innehåller vår bränslemix mindre än 2 procent fossilt bränsle, främst för att klara effekttopparna när det är som allra kallast ute. Det är en låg siffra även inom fjärrvärmebranschen, vars riksgenomsnitt i dag är 5 procent. Så det är ingen överdrift att vi som bor och verkar på Södertörn är klimatledare.

 

Bort med plasten

Men att bli fossilbränslefri är inte samma som att bli fossilfri . För att bli fossilfri måste vi även få ut plasten ur kretsloppet.

– Plast är ett våra stora samhällsproblem som vi vill får ur kretsloppet. Vi tar hand om en del av den plast som redan existerar- i tex rivningsmaterial - genom att energiåtervinna den som fjärrvärme.

– Det kan vi fortsätta med under tiden som omställningen pågår. Då förhindrar vi att den plasten hamnar i naturen. Så man kan säga att vi löser ett avfallsproblem och gör energi av en förbrukad resurs, men samhället måste framför allt producera mindre redan från början, menar Cecilia.

 

Utveckla andra material

– Tillsammans kommer vi att arbeta för att minska plastmängderna. Färdplanen handlar bl.a. om att utveckla andra material för våra produkter så att plasten gradvis kan fasas ut. Det är ett arbete som måste drivas på alla plan i samhället, avslutar hon.

 

Källa: I Röret, en kundtidning från Södertörns Fjärrvärme