Koifiskar trivs med fjärrvärme

Koifiskar trivs med fjärrvärme

Besökare hos KOI Huddinge möts av en enastående färgprakt. Här driver Lasse Nordström odling och försäljning av karpfisken koi i alla tänkbara färgkombinationer. Efter ett halvt liv med koi-fiskar är han expert på området. Anläggningen värms av fjärrvärme, vilket gillas av både fiskarna och Lasse.


Källaren hemma hos Lasse är fylld av tankar, rörkopplingar, koifoder och pumpar. Lasse har odlat de vackra och dyrbara fiskarna i över 35 år. I Japan är koi en storindustri, där fiskarna utgör ett självklart inslag i många offentliga dammar.


– Det har blivit en mindre industri av koiodling och försäljning. Det som från början var ganska ovanligt finns nu på många platser i hela Europa; och även i Sverige finns det fler aktörer än när vi startade företaget. Det finns också en rad företag som säljer koifisk på internet nu, säger Lasse.


– Många kommer hit efter att de köpt sina fiskar från någon webbplats. Det dyker ju upp många frågor kring vad fiskarna mår bra av; vilket foder de ska ha, vilka pumpar som behövs och annat, berättar Lasse. Och sedan stannar de som kunder hos mig.


– Man får en bra relation till sina kunder, det är halva nöjet, säger Lasse. Att träffas och samtala och få dela med sig av vad man kan. Och efter ett halvt liv med koifisk är han en riktig expert på området.   


Yngel i inomhustankar

Fiskarna börjar sitt liv som yngel i inomhustankar i Lasses källare. Här finns varje år flera tusen fiskar. När ynglen blir större flyttas de till dammen i trädgården, där de växer sig stora.


Eftersom fiskarna är känsliga för vattentemperaturen är dammen täckt av en presenning under vintern. Det tempererade vattnet måste också omsättas ofta för att skapa de rätta livsbetingelserna. Det drar mycket energi.


I över 20 år värmdes vattnet i dammar och tankar med hjälp av husets oljepanna. Med stigande oljepriser blev det till slut ohållbart och Lasse bestämde sig då för att byta till fjärrvärme.


Fjärrvärme rätt val

– Vi började titta på fjärrvärme redan för 20 år sedan. Men då saknades kapaciteten som vi behövde. 2007 fick vi ett förslag från Södertörns Fjärrvärme som vi nappade på, säger Lasse.


Södertörns Fjärrvärme ansvarade för installationen av hela systemet. Vattenledningar drogs in i det tidigare pannrummet och oljepannan ersattes av en utrymmessnål fjärrvärmecentral. Genom att ta bort den gamla oljetanken kunde ytterligare golvyta frigöras.


– Vår utrustning tar mycket plats. Eftersom vi också säljer foder och annan utrustning så var det tacksamt att få mer utrymme i källaren, fortsätter Lasse.


– Fjärrvärmen fungerar perfekt för mig. Utan den hade vi aldrig kunnat driva vår verksamhet så framgångsrikt och kunna erbjuda koiälskare landet runt de allra finaste exemplaren, avslutar Lasse.


TILL STARTSIDAN

Källa: I Röret, en kundtidning från Södertörns Fjärrvärme