Spara smart i vardagen

Miljoner i sänkta kostnader

Genom att ändra på vissa vanor kan du minska energianvändningen och även minska kostnaderna för fjärrärmen. Här får du några allmänna tips för mer hållbara vardagsvanor.


Vi vet lite till mans att vi inte borde slösa på varmvattnet
 i duschen, trots den livgivande känslan. Vi vet att det inte riktigt är ok ur miljösynpunkt. Men det finns också betydande pengar att spara. En tredjedel av hushållens kostnad för fjärrvärme utgörs av varmvatten från dusch och handfat – och det kan handla om tusenlappar per år.   

– Det räcker att titta på värmeräkningen för att förstå vilken besparingspotential som finns, säger Bo Karlsson som är kundansvarig på Södertörns Fjärrvärme.


Svårt ändra beteende

Vi tänker ofta på lyxiga långduschar när vi reflekterar över vår konsumtion av varmvatten. Men det finns många situationer där man kan spara både kall- och varmvatten, till exempel när man diskar eller rakar sig.

Vi har svårt att ändra beteende när det gäller vår vatten- förbrukning. Bor man i hyres- eller bostadsrätt ingår ofta varmvattnet i hyran och då funderar man kanske inte över sin förbrukning. Men sparar alla så kan hyror och avgifter sänkas. I stora lägenhetsbestånd är energikostnaderna höga och besparingspotentialen kan därför vara mycket stor. Och det finns konkreta åtgärder att genomföra.


Undermätare gör susen

Med undermätare kan man se förbrukningen för varje lägenhet och låta varje hushåll betala utifrån sin konsumtion av tappvatten. Erfarenheter visar att undermätare sänker förbrukningen. Det kostar förstås att installera mätarna, men för ett stort fastighetsbolag betalar det sig snabbt.

En annan praktisk åtgärd är att installera så kallade sparlatorer och snåla duschmunstycken. Sparlatorer, eller sparstrålsamlare, kan användas i tvättställ och diskbänk för att begränsa vattenmängden utan att försämra känslan av tryck i vattnet.


– Det är en ren vinst att installera sparlatorer, menar Bo Karlsson.

Han har erfarenhet av att installera sparlatorer och snåla duschmunstycken från en bostadsrättsförening han tidigare bodde i. Investeringen på 300 kronor för dusch och handfat medförde en årlig besparing på 1 300 kronor per lägenhet, vilket betalade sig på knappt tre månader.


En annan smart energioptimering är att välja en blandare med flödesbegränsning när det är dags att byta den gamla blandaren.

– Många överraskas av hur mycket pengar det faktiskt finns att spara på energioptimering, fortsätter Bo.

Nu vill Bo sprida kunskaperna till andra bostadsföretag, främst stora fastighetsbolag med hundratals lägenheter. Han har därför arbetat fram ett koncept för vägledning i energioptimering som kommer erbjudas kunderna framöver.


Miljoner i sänkta kostnader

Även om det inte går att överföra erfarenheterna direkt från en bostadsrättsförening med 50 lägenheter till ett fastighetsbolag med 1 000 bostäder så är det klart att det finns mycket pengar att spara. Redan en försiktig beräkning på 17–18 procent energibesparing ger möjlighet till kostnadssänkningar i miljonbelopp för ett sådant fastighetsbolag.


Bo tror att vi snart kommer att se stora energibesparingsprogram runtom i landet. Att det gått långsamt hittills beror främst på att kunskap om potentialen saknats.
Han jämför med skiftet från glödlampor till lågenergilampor: det tar tid att nå insikt om att en liten kostnadsökning i dag kan bli en stor besparing i morgon.

– Tiden är mogen smarta energilösningar för både små och stora bostadsbestånd, avslutar Bo Karlsson.


Smarta tips!

1. Duscha istället för att bada

2. Byt till snålspolande munstycken på dusch och vattenkranar

3. Dra ner temperaturen i hallen och i utrymmen där du inte vistas så ofta

4. Ha lägre temperatur i köket, vitvaror och spis ger extra värme

5. Byt till effektiv och bra belysning, t ex LED och släck ljuset när det inte behövs

6. Tvätta i 40°C istället för i 60°C
det kan halvera energianvändningen

7. Diska i diskmaskin istället för att handdiska

8. Stäng av handdukstorkare och golvvärme när de inte behövs

9. Sänk värmen till 15°C när du reser bort

10. Håll termostaten fri från gardiner så den kan känna av rätt temperatur


TILL STARTSIDAN

Källa: I Röret, en kundtidning från Södertörns Fjärrvärme